22. 01. 2019

Frie værksteders adgang til markedet må ikke hindres

Forbud mod salg

Indskærpelsen er udstedt på baggrund af en klage fra et frit værksted.

- Undervejs i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse af sagen, kom det frem, at en medarbejder hos en bilimportør havde oplyst et autoriseret værksted, at det ikke måtte sælge reservedele til de uafhængige værksteder, fortæller Johanne Berner, chefjurist hos Dansk Bilbrancheråd.

Ulovligt at indgå aftaler

I indskærpelsen understreger styrelsen, at det er ulovligt at indgå aftaler, der direkte eller indirekte hindrer den fri konkurrence. Det vil være en særlig alvorlig hindring, hvis en importør og dennes autoriserede værksteder indgår aftaler om fx at nægte salg af reservedele til uafhængige værksteder. Styrelsen indskærper herefter særligt, at det vil være op til det enkelte autoriserede værksted at vurdere, om de ønsker at sælge reservedele til andre, herunder uafhængige værksteder.

Også diagnoseværktøjer

I forhold til klagens del omkring adgang til tekniske informationer m.v. bekræftede styrelsen – som en selvfølge – at sådanne,

”…herunder diagnoseværktøjer, reparationsvejledninger mv., som under en hvilken som helst form (forfatters fremhævning, red.) stilles til rådighed for medlemmerne af det autoriserede reparationsnetværk til brug for reparation og vedligeholdelse, som udgangspunkt også skal stilles til rådighed for uafhængige reparatører uden forskelsbehandling.”

 

VORES SAMARBEJDSPARTNERE